La proposta per delimitar una ruta saludable, guanyadora del primer procés de pressupostos participatius de Benavent de Segrià

Ha estat l’escollida entre les 12 finalistes en la votació popular, que ha comptat amb una participació de 130 persones (9,75% del cens).

DIVENDRES 18 JUNY 2021

La proposta per delimitar d'una ruta saludable a través de panells informatius que en senyalitzin el recorregut ha resultat escollida en la votació popular que culminava el primer procés de pressupostos participatius de Benavent de Segrià.

Aquesta proposta, que té un pressupost de 15.000 euros, ha estat la que més vots ha rebut, un total de 66, entre les 12 finalistes, seguida de la que proposava l’ampliació del Bike Parc (circuit de bicicletes) a la zona de Bellagio (54 vots) i la que optava per la col·locació d'una tirolina a la plaça Maeso (38 vots).

Aquestes han estat, doncs, les tres propostes més votades de les 12 finalistes que van superar el procés de validació tècnica i econòmica, al qual van optar un total de 66 propostes. D’aquestes, 10 van ser descartades perquè, malgrat complir els paràmetres que es demanaven, ja estaven previstes o ja existien i 8 perquè eren repetides. En canvi, se’n van descartar 28 perquè no complien amb alguns dels requisits: 10 perquè no feien referència al capítol d’inversions, 8 perquè no eren competència directa de l’Ajuntament, 6 perquè excedien el cost previst (15.000 euros), 2 perquè no eren viables tècnicament, una perquè presentava manca de dades i un altra perquè era inespecífica. Altres 8, a més de no ser vàlides, eren repetides.

Pel que fa a la votació popular, es va fer del 31 de maig al 13 de juny i únicament per via telemàtica, atès que degut a la pandèmia es va optar per descartar l’opció presencial. Tenien dret a vot els 1.334 habitants de Benavent de Segrià majors de 16 anys i empadronats al poble, dels quals van exercir el seu dret un total de 130, el que suposa un 9,75% del cens, un percentatge similar a l’assolit en altres poblacions lleidatanes que han dut a terme pressupostos participatius, com ara Les Borges Blanques i Torrefarrera, pel davall d’altres com ara Alcoletge o Alpicat, i pel damunt de Balaguer.

Ara  s’obre també un període de valoració dels pressupostos participatius durant el qual la ciutadania pot expressar la seva opinió sobre com s’ha desenvolupat el procés, unes opinions que han de servir per millorar-lo de cara a futures edicions. El darrer pas de tot el procés serà l’execució de la proposta que ha estat més votada.

Cal recordar que els primers pressupostos participatius de l’Ajuntament de Benavent de Segrià contemplaven una partida de 15.000 euros per destinar-lo a les inversions que escollissin els veïns i veïnes. La iniciativa s’emmarcava dins la línia d’obertura a la ciutadania que impulsa el govern municipal, donant compliment, a més, a un compromís adquirit amb els veïns i veïnes, als quals se’ls ha ofert la possibilitat de fer les seves aportacions per tal que les inversions municipals les tinguin en compte. El període de presentació de propostes es va fer del 19 de març al 4 d’abril.